Weekend observaties

Tijdens mijn zondagochtendrondje door het Diemerpark – het was prachtig weer, heel IJburg rende er voor zijn leven, met oordopjes in, maar goed, ik holde daar dus ook en ik luisterde naar een Nooit Meer Slapen Podcast tot mijn telefoon leeg was. Een Belgische schrijver vertelde over een vriendin die met een fles tomatenketchup in haar handtas rondloopt, zodat ze zichzelf er – bij een aanslag – meteen mee kan besmeuren en voor dood kan doorgaan.

Ik rende langs een kraai die in een dood konijn (zijn oortjes stijf rechtop in de lucht) aan het pikken was. ‘Dat is nu eenmaal de natuur,’ legde een moeder uit aan haar kind. Ze rekte de u op ondraaglijke wijze. Zoals alleen moeders dat kunnen doen.

De Kerstboom staat weer in ons huis.  Compleet met knipperende gekleurde lichtjes en eronder een kerststal. Ik denk dat wij de enigen in heel Nederland zijn met een wc’tje in de kerststal. In een discreet hoekje gepositioneerd. Wcdeksel naar beneden.

Op zondagavond wordt het onderwerp ‘zomervakantie’ aangesneden. De meisjes waren vorig jaar met hun vader op een theaterkamp in Frankrijk. Het was de leukste vakantie van hun leven en ik was lekker alleen thuis. Een win-win situatie zou ik denken.
‘Maar ga jij dit jaar wél mee?’ vraagt Deetje dan.
‘Ik?’
‘Ja?’
‘Ik denk het niet nee. Waarom?’
‘Omdat… anders mís ik jou zo.’
‘O.’ Ik lach.
‘Ik heb jou zó gemist,’ zegt ze. ‘Ik heb jou gemist, mama.’
Ze kijkt me aan. Ik moet ervan giechelen.
Deetje barst in huilen uit, schuift haar bord opzij, legt haar hoofd op tafel en schreeuwt: ‘Dat is écht waar. Ik heb je écht gemist.’
‘Ik lach je niet uit,’ zeg ik snel. ‘Ik lach omdat ik niet verwacht had dat jij mij gemist had.’
Ik lachte denk ik ook omdat ik zoveel plotselinge, onversneden, rechtstreekse liefde aan mijn adres helemaal niet aan kon. Als dit meisje mij mist, zal ik met haar mee gaan, overal naartoe. Net zolang tot ze me zat is.

’s Avonds, als ik haar haren aan het wassen ben, kom ik er nog op terug: ‘Waarom zeg je het nu pas?’
‘Ik durfde het niet. Ik wou het wel, maar steeds als ik het bijna ging zeggen, was jij alweer met iets anders bezig.’
Ook dat nog.Eén reactie op “Weekend observaties”

  1. Maartje schreef:

    <3 <3 <3

Geef een reactie