Het besluit Van Dola Korstjens

De werkelijkheid verandert voortdurend. Ook in de verhalen van Elke Geurts. Haar personages doen pogingen greep te krijgen op de realiteit en er invloed op uit te oefenen. Maar zodra ze alleen al een besluit nemen, blijkt alles anders te gaan dan ze dachten. Of gehoopt hadden.

Wat gebeurt er als de realiteit telkens door je vingers glipt?

Zo neemt in het titelverhaal Dola Korstjens eindelijk het besluit om haar leven in eigen hand te nemen: ze vertrekt. Maar voordat ze de straat uit is, is ze al gestorven. En toch geeft ze niet op. In ‘Het drama van het beschermengeltje’ krijgt een vrouw op haar kraambed een beschermengeltje van haar schoonfamilie. Vervolgens heeft ze geen moment rust meer, omdat ze steeds het noodlot voor probeert te zijn.

De verhalen in Het besluit van Dola Korstjens zijn eigenzinnig, geestig en getuigen van een grote fantasie. Elke Geurts heeft een scherp oog voor het ongerijmde en weet de lezer telkens op het verkeerde been te zetten.

Het Besluit van Dola Korstjens

 

Lees een heel verhaal uit Het besluit Van Dola Korstjens of
Bestel hier uw boek

Besprekingen Het besluit van Dola Korstjens

Nu.nl Suspense, fantasie en humor
De verhalen van Elke Geurts blinken uit in spanning en menselijk inzicht. Ze beschikt over een intelligente, fantasierijke en bij wijle ronduit geestige stijl. Een sterk debuut.

De Morgen De dood ophouden als een plasje
Het debuut van Elke Geurts mag er zijn. De verhalen in Het besluit van Dola Korstjens zijn veelal sinister en lichtelijk absurd. Haar personages zijn karikaturaal maar niet zo erg dat ze ongeloofwaardig worden. Haar stijl is springerig en fantasierijk.

Financieele Dagblad Lijden onder het volwassen leven
Het is de verfijnde suggestie in de alledaagse dialogen waardoor het gewone opeens bevreemdend en spannend wordt.  Dat maakt grote indruk.
Fleur Speet

NRC Handelsblad De beslissende dag onder het dekbed
De nuchterheid en humor waarmee Elke Geurts tegenwicht biedt aan de zwaarmoedige en lugubere surrealistische kanten van haar proza geven aan hoe rijk en gebalanceerd haar schrijverschap is. (…) Je kan alleen maar hopen dat deze rasverteller nog veel meer van zich zal laten horen.
Ewoud Kieft

Trouw  De kinderen kunnen niet ontsnappen
Elke Geurts schrijft literaire horror. In haar verhalen worden de angsten van ouders uitvergroot. Maar ze weet de tragiek te doseren. Een debutante met talent.
Bas Belleman

Gelderlander  Kieren en gaten in de werkelijkheid
Geurts heeft gevoel voor humor die schuilt in de overdrijving. Als het moet tot in het absurde en groteske. Onmiskenbaar getalenteerd.
Jaap Goedegebuure

Volkskrant Zwijgende man, kaliber aangespoelde walvis
Met haar stijl, humor en originaliteit hoort Geurts thuis in het rijtje Sanneke van Hassel, Annelies Verbeke en Els Moors. Jonge schrijfsters die de tobbende mens op een hoger plan tillen.
Edith Koenders

Nederlands Dagblad Er loert altijd gevaar
De verhalen van Geurts zijn verontrustend. De lezer identificeert zich met de hoofdpersoon en merkt dat hij alles net niet in de vingers heeft, dat dingen altijd net iets anders gaan dan hij voorzien heeft.
Teunis Bunt

Groene Amsterdammer Gaan ze dood?
…haar verhalen zijn vaak flarden, ineens sta je in iemands leven en ineens ben je er ook weer uit. Heel mooi doet ze dat in Nomadensnaar.
Joost de VriesReacties zijn gesloten.